Dimonis Factoria de So.
Qui som
A Factoria de So ens agrada factoritzar la gent. Què és factoritzar? És difícil de descriure: és un sentiment que tots els que estimam Factoria de So tenim, fruit de les hores compartides amb els companys i amb el públic que ve a gaudir del foc, fruit de passar gust amb el que ens agrada: foc, espires i percussió, que dóna pas a la màgia, la màgia del correfoc. Aquesta és la història de la Factoria: FACTORITZA'T
Contacte:
facebook.com/dimonisfactoriadeso/ facebook.com/animesdeso
instagram.com/dimonisfactoriadeso/ instagram.com/animesdeso/ instagram.com/dimonionsfactoo/
Email: dimonisfactoriadeso@gmail.com Telèfon: 600624975
Un poc d'HISTÒRIA
Les cases de Son Llaüt de Santa Maria s'han convertit, d´ençà de 1997, en un epicentre de dinamització cultural i musical en el sentit més ampli i amb els joves com a protagonistes i impulsors. És la Factoria de So.
Els Dimonis varen sorgir d´aquest espai i ho feren acompanyats pels Grollers, que animaven els correfocs amb gralles, guitarres, xeremies, tamborins, fabiols... i fins i tot un cantant, com a mostra del vessant musical potent.
Començaren per San Antoni de l´any 1999, als foguerons feren el primer correfoc. A poc a poc han anat formant diversos espectacles representant la lluita entre el Bé i el Mal, lluita que sempre ha estat la finalitat comú de totes les llegendes, històries, rondalles, en definitiva, el tema principal de la cultura popular de Mallorca i en general de tota la Mediterrània. A partir de 2002 els Grollers de Sa Factoria van fer un tema específic per als correfocs i juntament amb l'actuació dels dimonis: va néixer Foktoria de Por.
Des de fa uns anys han format percussió pròpia dels dimonis, Ànimes de So, un grup de percussionistes que fan servir principalment tambors, als quals afegeixen instruments de tot tipus: xeremies, bidons, orgues, guitarres, veus distorsionades, tot per donar un ambient del més infernal, musica potent i directa.
La roba i les màscares. Al principi van començar amb granotes, la cara pintada i mocador al cap. A poc a poc s'han anat reinventant, van aparèixer les primeres màscares de paper que van donar pas a les de fibra de vidre; les granotes es van canviar per vestimenta vella i trencada amb xarxes, ossos, cadenes... per donar una estètica fosca i bruta.
Els nostres correfocs importants a Santa Maria són Sant Antoni (16 de gener) i el Festival Sa Rocketa, el primer dissabte d'octubre. Actualment la colla és molt activa amb prop de trenta sortides a l'any per tota l'illa i una o dues sortides a Catalunya per any.
Dimonis
Des de 1999 hem canviat molt, en constant evolució i mutació. Lluny queden les granotes pintades i les màscares de paper, i han deixat pas a les màscares de fibra i roba descurada, bruta, trencada, amb forats, xarxes, ossos... tot per aconseguir una imatge grollera, desmanegada, de dimoni xerec, polissó, que no està quiet, que no saps per on et sortirà, la barreja del dimoni tradicional mallorquí amb el dimoni de foc, aquesta és la nostra essència, barrejar l'espectacularitat del foc amb la transgressió, tot per gaudir i fer gaudir del que ens agrada, el foc.
Dimonions
A partir de 8 anys ja pots ser un dimonió de foc de Factoria de So, part molt important de la nostra família cultural. Són els nostres dimonions. Transferim tot la cultura que aquest món comporta, ensenyant als més petits que no només es tracta de passar-ho bé, sinó també de mostrar-los qui som, què feim, i integrar-los dins la nostra família, la Factoria de So. Ja ho saps, Hi ha cap dimoni a casa? Els esperam.
Ànimes de So
La música és l'ànima del correfoc, més important fins i tot que les espires i el foc. No s'entén un correfoc sense la percussió de les nostres Ànimes de So, l'ànima de Factoria. Els nostres músics fugen dels típic so brasiler, són més que una batucada, són un grup de percussió contundent, en constant mutació, bidons, guitarra elèctrica, baixos, xeremies, instruments medievals... tot val en la recerca del so infernal perfecte i potent, un ambient únic que combinat amb els nostres dimonis fan un espectacle directe , directe a l'ànima.
Bèsties de Foc
Tres són les nostres bèsties de foc: Espirafoc (2003), Bocanegra (2013) i Bielet (2016). Cadascun té personalitat i característiques pròpies, part important dels nostres espectacles, amb la seva espectacularitat imponent i l'aportació de màgia imaginativa al correfoc, que ens transporta a un món mitòlogic surrealista, són l'ànima de la nostra colla, molt estimats per tots nosaltres.
Bocanegra
Construït l´any 2013 per Xisco Moranta i Miquel Caimari a Santa Maria del Camí, batejat la Nit de foc de Santa Ponça del mateix any.
Bèstia inspirada en un ogre, de 3 m d'alçada, dominada per un dimoni que maneja les mans. És fet de fibra de vidre i xassís de ferro i té 11 punts de foc.
Espirafoc
Construït per Alfredo Servera l´any 2003, inspirat en la cultura gegantera, és un dimoni santamarier en gros, amb el cap i les mans de fibra i el cos de ferro. Du un vestit similar al dels dimonis i du també caputxa i banyes.
Fa uns quatre metres i mig d´alçada i va amb rodes. Els punts de foc els té a les dues mans, que tenen tracció per moure's.
Bielet
Bèstia de foc infantil, sorgida de la idea del dimonió Bielet, el fill del cap de colla. La seva idea era el Ca Cèrber mitològic, un ca amb tres caps, que va ser transformant així com s'anava construint. El resultat és un drac de tres caps d'un metre d'alçada i tres de llarg, dominat per un dimonió que maneja els caps, amb quinze punts de foc, construït per Miquel Caimari el 2016. El nom fa referència a qui va impulsar el projecte, en Bielet.