Dimonis de Calvià Vila

Perquè dimonis de Calvià Vila


La primera Nit de Foc de Calvià va ser l'any 1990 en motiu de la inauguració de nou Ajuntament, on avui acaba el correfoc! I a partir de l'any següent ja se va instaurar a les festes de Sant Jaume on hi han passat un bon número de colles.


Ara un grup de calvianers que han viscut de prop aquests 30 anys de Nit de Foc, volen iniciar-se dins de d'aquest món sofre, potassi i carboni, fundant dimonis de Calvià Vila.


Bon vespre calvianeers i calvianereeeeeees!!!

I vos ho deim a tots perque avui tots sou calvianeers!!

Teniu fam de foooc??

Fam de foc!


Així començava una de les primera nit de de Calvià (1991 xerxa teatra), una de les nits de foc mes antigues i potents, nits màgiques, on Tots som Un. Fent pinya i plena de moments emotius i d'Esbarjo... quin records... aquella primera espira, tot botant davall de l' dimonis gaudint dels que ens agrada "el foc", aquest sentiment es el que ens porta a voler viure la nostra passió des de dins.


Amb màscares i roba descurada amb una imatge grollera...de dimonis xerec. Barreja del dimoni tradicional amb el dimonis de foc, és la nostra essència. Fundats al  juny del 2020 ... pero  fins el gener del 22(puto bicho) no varem fer les primeras actuacions.


Contacte: Telefón: 683624692  Email dimonisdecalvia@gmail.com

https://www.facebook.com/dimonisCalviavila/

https://www.instagram.com/dimoniscalviavila/


                        Què Feim

        Des de cercaviles sense pirotècnia, actuacions del grup de percussió Trons de Tramutana, i potents correfocs... Ens agrada el que feim, i gaudim de compartir la cultura del foc i el correfoc amb la qualitat de Dimonis de Calvià, a l'abast de totes les associacions i pobles. 

Cercaviles

    A les cercaviles o actuacions sense pirotècnia hi participen dimomis amb torxes, dimonis bufadors, acompanyats per la batukada, i amb pirotècnia de baixa intensitat. Gran vistositat amb molt renou, música, festa i la tradició que comporta els dimonis. Ideal per a un inici d'una festes patronals, desfilades.......

Correfocs

Correfocs petits: són curts però amb intensitat, que és el que caracteritza la nostra colla. Inici amb una intro amb dimonis amb torxes, bufadors, amb pirotècnia de baixa intensitat i molta interacció amb el públic, acompanyats per la batukada. Després d'un breu impàs s'inicia l'espectacle amb pirotècnia, dimonis amb carretilles i aparells de foc –amb intensitat creixent– per acabar amb una encesa conjunta de tots els dimonis. 

Correfocs mitjans: Introduïm la bastida-escenari, amb  punts de pirotècnia i dinàm, il·luminació fixa vermella,, pirotècnia volada, aparells i bèsties de foc. iniciam l'espectacle amb una intro amb dimonis amb torxes i bengales vermelles amb pirotècnia de baixa intensitat i molta interacció amb el públic, dimonis bufadors, i la batukada, intro que sempre té una teatralització , que donarà inici del correfoc amb pirotècnia, dimonis amb carretilles alternant amb els aparells i bèsties de foc, i la bastida-escenari amb els sis punts de foc fixos, amb molta intensitat de foc, per acabar amb l'encesa conjunta de tots els dimonis, traca final i castell de focs artificials.

Correfocs grans: Tenen la mateixa extructura que els mitjans, però amb molta més intensitat de foc i durada: una introducció teatralitzada, seguida de l'inici de dimonis amb carretilles amb els aparells i bèsties de foc, pirotècnia volada i la bastida-escenari. Dimonis amb torxa, bufadors, malabars de foc, dimonis amb carretillas. Decoració amb la bastida-escenari, tòtems, xarxes, il·luminació vermella, llançaflames, màquines de fum... Tot per donar un ambient infernal. Música de la nostra potent batukada Trons de Tramuntana; i per acabar, gran encesa conjunta de tots els dimonis, traca i potent castell de focs artificials: gran desplegament per a una nit inoblidable, que no deixa ningú indiferent.

Cada any organitzam una vintena correfocs, tot ells grans correfocs amb gran èxit, el que ens dóna la nostra millor carta de presentació, la feina ben feta. 

Dimonis

Des de 2020 en constant evolució i mutació....  màscares de fibra i roba descurada, bruta, trencada, amb forats, xarxes, ossos... tot per aconseguir una imatge grollera, desmanegada, de dimoni xerec, polissó, que no està quiet, que no saps per on et sortirà, la barreja del dimoni tradicional mallorquí amb el dimoni de foc, aquesta és la nostra essència, barrejar l'espectacularitat del foc amb la transgressió, tot per gaudir i fer gaudir del que ens agrada, el foc.

Ets un dimoni?

Ser dimoni és una cosa que no es pot contar si no l'has viscuda. Durant el muntatge previ amb hores de treball sempre arriba el moment en què et preguntes «Què punyetes faig aqui?». Però arriba l'hora de canviar-se, et pintes la cara, sentir els picarols, els primers tambors, aquest ambient... El cervell se't gira, i deixes de ser tu, i surt el dimoni que duus dedins, tens llicència per fer por, riure, fer el beneit, ballar, transgredir tot el que no faries quan ets tu, amb la intimitat que et dóna la mascara i el vestit de feina, això si sempre amb respecte als que ens envolten, i molt de seny perquè jugam amb foc: això és el que representa ser un dimoni de Calvià, germanor, sentiment i orgull de fer el que ens agrada. Si vols sentir totes aquesta sensacions, ja ho saps: CALVIANITZAT¡¡¡¡¡ No ho dubtis: posa't en contacte amb nosaltres.

 

                   DIMONIONS


      Entre 8 i 17 anys , ja es pot gaudir de la màgia del foc, les espires, el soroll i la música dels dimonis des de dins... Amb una estètica molt similar als dimonis grans, i amb una espectacularitat que sorprèn, són els nostres Dimonions. 


      A partir de 8 anys ja pots ser un dimonió de foc, part molt important de la nostra família cultural. Són els nostres dimonions. Transferim tot la cultura que aquest món comporta, ensenyant als més petits que no només es tracta de passar-ho bé, sinó també de mostrar-los qui som, què feim, i integrar-los dins la nostra família. Ja ho saps, Hi ha cap dimoni a casa? Els esperam.



PERCUSIÓ

    La música és el batec del correfoc, més important fins i tot que les espires i el foc. No s'entén un correfoc sense la percussió de les nostres grup Trons de Tramuntana, el cor del nostres estimats dimonis. Els nostres músics fugen dels típic so, són més que una batucada, són un grup de percussió contundent, en constant mutació, guitarra elèctrica, baixos, xeremies, instruments medievals... tot val en la recerca del so infernal perfecte i potent, un ambient únic que combinat amb els nostres dimonis fan un espectacle directe , directe al cor. 

T'esperam

    Si portes la música a dins t'estem cernat. Amb assaigs setmanals és la zona de Calvià, amb el millor mestre David.... Si hi ha una persona que porta dins la música, que la viu, que desprèn passió pel que fa, aquest és sens dubte el nostre mestre. Una persona que fa fàcil el que sembla impossible per a molts, un mag del so, que transmet el que sap amb facilitat, un luxe per a tots nosaltres.

Et cercam! Vine forma part de la família Dimonis de Calvià. T'esperam! Contacta amb nosaltres.

Bèsties de Foc

   Els nostres dimonis són una ànima inquieta, no se saben estar quiets... des del nostre naixement hem estat en continu procés de mutació, amb una quinzena d'aparells de foc, atrezzo i la nostra bèstia de foc Llorençot..... i per seguir amb la constant evolució... per a aquest proper 2024 tenim grans sorperses.....

                     LLORENÇOT

  Bèstia de foc feta per en Llorenç Font i Miquel Caimari al 2020, meitat home meitat bèstia , és la bèstia de dimonis de Calvià Vila.. aquesta és la seva rondalla.....

Corrien els primers anys del segle XX a Capdellà, a una casa humil de Sant Martí hi vivia una dona vella i arrugada... era lletja i geperuda, amb roba esquinçada i feina una olor, pocs eran es que anaven d´ella.... nomes el dimoni els dies de Sant Antoni amb ella romendria.

Fruit d'aquesta vetllades en aquella casa humil de Sant Martí, set fills i un ca, amb ella vivien..... be mal vivien... Semare deia que eren nins ven pulist, pero no hi havia manuts mes grollers al poble, amagat els tenia, per por que no li traguessin... hasta banyes li veran sortir, viu reflecxa de sompare,... res bo se esperaba de aquests nins.

Un dia el ca a una cova propera es va ficar, germà rere germà a la cova el van anar a cerca, res més es va saber dels nins ni el ca,.... si lo que sentiu..... van desaparèixer sense deixar cap rastre, la vella mare encara plora davant la cova....

Però que us penseu que rondalla a acabat .... noooo nins i nines

Els més savis de poble diuen que escrit està, que en aquesta cova una criatura mitologica hi ha.... dels savis sa nen riuen a Sa Societat....... molt riuen ….pero no hi ha mare a Calvià, que deixi acostar els seus fills, a la cova dels 7 germans.

Els únics que tenen ben present la llegenda de la cova dels 7 germanas, són els pagesos des Galatzó, aterrits estan, diuen que un dimoni gegant a prop de la cova esta, meitat home meitat bèstia, brut i fastigós ..... asseguran que el ca i els germans s'han fusionats i la bestia han format, .. uns altres diuen que els 7 germans la bèstia se les va mengar, quant aquell dia sense voler el anaren a despertar.

I voltros nins i nines que pensau?

Jo os ho diré, dins de la panxa de la bèstia està........ Sabeu com es diu aquesta bèstia fastigosa? ... és diu Llorençot..... nins i nines no passeu pena, amb 7 germans, la panxa plena per temps tindrà en Llorençot.. a mes, només el veureu amb dies comptats, per Sant Sebastià, Sant Antoni i Sant Jaume, acompanyat dels dimonis de Calcià Vila, si el voleu veure enfadat pel de foc al correfoc heu d'anar.

Visca els dimonis de Calvià Vila.



Cavallet del Dimoni

Estrenada a l'estiu del 2024, El Cavallet del Dimoni, és una cavallet de mar dimonial dominat per un Dimoni de la família Mercader. Fabricat per Miquel Caimari, forma part de la fauna mística de la Colla Dimonis de Calvià Vila. Aquesta és la seva lleganda.

**La Llegenda del Cavallet del Dimoni i la Família Mercader**

En un tranquil matí a la badia de Santa Ponça, la respetada família Mercader i reconaguda pel seu tremp i antigues tradicions, va trobar una cosa que canviaria les seves vides per sempre. Mentre les onades xiuxiuejaven la costa i el sol començava a treure el cap, una llampada inusual va cridar l'atenció del patro. Entre les algues i les roques, jeia un cavallet de mar d'aparença singular: les seves escates centellejaven amb una brillantor fosca, i unes petites banyes i ulls incandescents revelaven la seva naturalesa dimonial.

La família, encara que sorpresa i una mica temorosa, va sentir una estranya connexió amb aquella criatura mística. Van creure que la troballa no era fruit de l'atzar, sinó l'anunci d'una destinació més gran. Amb gran zel, van custodiar en ser i el van incorporar a la flota que solcava les aigües de la regió. Amb el pas dels anys, la llegenda del cavallet del dimoni es va estendre per tot el litoral mallorquí, i els vaixells de la família Mercader es van convertir en portadors d'un secret ancestral, un llegat que transcendia allò mortal.

Però la història no s'hi va aturar. Amb el córrer de les generacions, l'influx de l'ésser infernal va començar a manifestar-se a l'estirp. Va néixer una descendent que combinava la bellesa de la dona amb l'essència del dimoni. De cara enigmàtica i mirada penetrant, es deia que la seva sang era tan antiga com les profunditats del mar, i que portava a dins el foc d'aquell cavallet. Ella va emergir a Calvià, on, a la vora de les aigües i entre la boira de la matinada, va agafar el control de la flota familiar.

Sota el comandament, els vaixells Mercader recorrien les costes amb una destresa sobrenatural. Els vilatans explicaven històries d'una figura etèria, meitat dona i meitat dimoni, que guiava les embarcacions amb una autoritat gairebé mítica, com si el mar mateix es rendís davant de la seva presència. A les nits de lluna plena, se sentien murmuris que parlaven del pacte segellat entre la família i les forces fosques de l'oceà, un pacte que, encara que ple de misteris, havia portat prosperitat i protecció a la comunitat de pescadors.

Així perdura la llegenda: un relat en què el destí de la família Mercader s'entrellaça amb allò sobrenatural, recordant els qui transiten per les costes de Calvià que, al fons del mar, habita un antic poder dimoníal, custodiat per una hereva destinada a regnar entre les onades i les ombres.

Fotogalería

Cartells dels Correfocs